Pont du Gard.

image

Toen wij op vakantie in de Gard waren zijn we ook een dagje naar de Pont du Gard geweest,erg indrukwekkend.

Geschiedenis

In de 1e eeuw na Chr. ontwierpen en bouwden de Romeinen een 50 kilometer lang aquaduct voor waterlevering aan Nemausus (het huidige Nîmes). De inlaat bevond zich op 71,5 meter hoogte aan de Source d’Eure-bron te Uzès, en het water arriveerde op 60 meter hoogte in Nemausus. Het gemiddelde verval bedroeg 23 centimeter per kilometer, en het geheel was zo gebouwd dat het water vanzelf naar de stad stroomde.

Via de Pont du Gard passeerde de kunstmatige waterloop de rivier de Gardon. Het werk aan de Pont du Gard begon in 38 na Chr. en werd voltooid in 52 na Chr.[2] Er werkten ongeveer 1000 arbeiders aan. Voor de bouw werd meer dan 50.000 ton kalksteen gebruikt, vaak in grote blokken, dat ter plaatse werd gewonnen bij het huidige Vers.

image

Het aquaduct had een capaciteit van 35.000 kubieke meter water per dag en voorzag de badhuizen, bronnen en fonteinen van Nemausus van water tot ongeveer de 3e eeuw na Chr.. Het grote aquaduct werd in de 6e eeuw na Chr. verlaten; het was toen in het La Lônegebied gedeeltelijk verwoest.

In de 18e eeuw is naast het onderste niveau van het aquaduct een brug aangelegd.

Vandaag de dag kan het bouwwerk, waarvan het gedeelte dat de Gardon overbrugt nog overeind staat, nog steeds bezocht worden.

image

Toen wij een dagje naar de Pont du Gard gingen met de kids was het een warme benauwde dag,vanaf onze camping was het een klein uurtje rijden.

Bij aankomst de auto neergezet,en even rondgekeken in het bezoekerscentrum,en toen een stukje lopen naar de brug..

Langs het pad stonden hele mooie olijfbomen,boven op de brug kon je ver kijken..

image

image

Toen wij er waren was het ook weer goed druk,maar dat is ook niet gek.Le Pont du Gard is wellicht één van de meest bekende attracties van Frankrijk. Jaarlijks trekt de Pont du Gard meer dan een miljoen bezoekers, waardoor het in de top vijf staat van de meest bezochte  toeristische attracties in Frankrijk.

Langs de Gardon kan je heerlijk wandelen,en je zag veel mensen die aan het picknicken waren,en heb je zin in een drankje dan kan dit ook,alles is ingesteld op het toerisme..

Hieronder een aantal foto’s die ik gemaakt heb,en ik kwam een foto tegen van een gemaakte foto als de brug verlicht is.

 

image

image

image

Al met al hebben we een leuk dag gehad bij Pont du Gard,de kinderen hebben nog even lekker gezwommen en toen weer met een tevreden gevoel naar de camping..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *