Mont Ventoux

image

De Mont Ventoux is zonder enige twijfel één van de bekendste bergen in Europa. Hoewel slechts 1912 meter hoog, rijst de Ventoux als een reus omhoog tussen het prachtige omringende landschap van de Provence. Gelegen op de laatste Alpenkam bij het Rhone-plateau, kan je de Mont Ventoux van bijna overal in de Vaucluse-Provence zien.

image

De reus van de Provence is dan ook het hoogtepunt van menige reis doorheen deze prachtige streek in Zuid-Frankrijk. Zijn geïsoleerde ligging geeft de berg iets gigantisch en dominerends en als het helder weer is, kan je vanaf de top de Alpen in het oosten, de Cevennes in het westen en de Middellandse Zee in het zuiden zien liggen.

Tijdens onze vakantie in de Gard zijn we ook een dag naar de Mont Ventoux geweest,deze ligt in de Provence in het departement Vaucluse ten oosten van Orange en Avignon. Aan de noordkant grenst de berg aan het departement Drome.

image

Aan de voet van de berg liggen de dorpen Malaucene in het noorden,Bedoin in het zuiden en Sault in het zuid-oosten. Hieronder een foto genomen vanaf het dorpsplein in Sault,als je goed kijkt zie je de Mont-Ventoux in de verte liggen

image

De berg heeft een hoogte van 1912 meter en wordt de Kale berg genoemd,omdat hoe dichter je bij de top komt,hoe minder aanplant er is,en de berg net op een maanlandschap lijkt. We vertrokken s’ochtends vanaf een uur of 10 van de camping,en het was ongeveer een uur rijden,en toen zagen we de berg in de verte liggen. Aan de voet van de berg,heb ik Mark nog even op de foto gezet,terwijl de wielrenners ons voorbij reden.

image

Heel indrukwekkend,hele groepen die gesponsord werden en voor een goed doel reden,mensen die individueel reden,en verderop door Familie toegejuicht werden langs de kant. Wij gingen met de auto de berg op via de noordwestkant door het plaatsje Malaucene. Malaucène, gelegen op 375 m hoogte aan de noordwestkant van de berg, is na Bedoin de belangrijkste uitvalsbasis voor wie de Reus van de Provence op wil. Het stadje heeft florerende papierfabrieken die voornamelijk voor de sigarettenbranche produceren. Rond het dorp liggen overal wijngaarden, kersen-, abrikozen- en olijfboomgaarden en er worden ook asperges geteeld

image

Blikvanger in Malaucène is de op een burcht lijkende kerk Saint-Michel-et-Saint-Pierre. Op hete dagen is het goed toeven in de wirwar van straatjes, onder de eeuwenoude platanen. De gemiddelde klimtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 30 minuten. Onderweg heb ik nog een mooi plaatje geschoten,want we zijn een aantal keren gestopt met de auto om te genieten van het mooie uitzicht

image

Daarna weer verder,en de auto moest er aardig aan trekken,de temperatuur was deze dag ook rond een graadje of 30. Maar hoe dichter we bij de top kwamen hoe kouder/frisser het werd. Ook kreeg ik steeds meer respect voor de mensen die de berg beklommen met de fiets of met de mountainbike,er waren stijlen stukken waar men bijna stil stond. Maar mede door de aanmoedigingen van de vele supporters langs de kant lukte het toch om de top te bereiken. Boven op de top was het werkelijk een fantastisch gezicht,je kon mooi ver kijken,en het was een feest om de wielrenners boven te zien komen. Hieronder een paar foto’ s.genomen op de top.

image

 

image

image

Boven op de top was de temperatuur aardig gedaald,dus na een poosje zijn we weer in de auto gestapt,en weer terug gegaan. Tijdens de afdaling kwamen we nog langs het monument van Tom Simpson, de wielrenner die op 13 juli 1967 overleed op de Mont Ventoux tijdens een etappe van de Tour de France. Hier zijn wij nog even gestopt,en waren onder de indruk van alle wielrenners atributen die bij het monument waren neergelegd.

image

Hierna weer langzaam naar beneden gereden,en weer richting de camping. Een indrukwekkende dag was achter de rug.

image

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *